Журналісти у фільмі про Рамзана Кадирова розповіли про вбивства, гарем неповнолітніх і як викрадають гроші з бюджету Чечні

Влада
Рамзан Кадиров

Російське видання “Проект” опублікувало фільм Вертикаль Кадирова. Повна крові біографія» про главу Чечні Рамзана Кадирова, в якому йдеться про вбивства, гарем неповнолітніх і як викрадають гроші з бюджету республіки.

“Докладніше про те, як Рамзан Кадиров прийшов до влади за допомогою жорстоких вбивств, створив величезний гарем з неповнолітніми дівчатами, краде значну частину бюджету своєї республіки і допоміг убивцям Бориса Нємцова, Пола Хлєбнікова та інших уникнути відповідальності”, – йдеться в повідомленні.

“Створена в Чечні мережа номіналів тільки в 2023 році перевела в готівку на користь родини Рамзана Кадирова і його оточення десятки мільярдів рублів. Таким чином була викрадена помітна частина бюджету Чечні. Виведення грошей здійснювали через три чеченські фірми – “Бенофон”, “Орбіта” та “Ізумруд” У них один номінальний власник, практично немає співробітників і підрядників.

У розпорядженні «Проекту» опинилася фінансова звітність «Бенофону». З її допомогою автори фільму змогли поновити схему виведення грошей. Видання повідомляє:

“Як заводили гроші до «Бенофону»? У 2023 році на рахунки «Бенофона» надійшли 64,8 млрд рублів. Майже третина цих грошей прямо чи опосередковано надійшла з бюджету Чечні.

Наприклад, 1490000000 рублів надійшли від мерії Грозного – нібито на ремонт всіх грозненських шкіл (така інформація вказувалася в призначенні платежів). Для такої суми знадобилося 1,4 тисячі переказів, більшість по 600 тисяч рублів. Перекладена сума становить 16% бюджету Грозного, мером якого працює Хас-Магомед Кадиров, племінник голови Чечні.

16,3 млрд рублів надіслали компанії, які контролюються сім’єю Кадирових або їх номіналами та отримують державні контракти від чеченського уряду, тобто це теж гроші, по суті, виведені з бюджету.

Інші кошти надійшли від приватних фірм або були внесені готівкою. Можливо, це плата кадировцям за силову підтримку або послуги з переведення в готівку грошей.

Як виводили гроші? У 2023 році з компанії вивели 58900000000 рублів за допомогою безвідсоткових позик. Більшу частину, на загальну суму 48 млрд рублів, отримали 15 молодих чеченців, переважно уродженці Шалинського району. Наприклад:

Муслім Мурадов, таксист, у 2023 році отримав від «Бенофона» 4600000000 рублів. Стільки ж отримав Дук-Вах Мовсуров, начальник відділу ЖКГ Веденського району.

Аюб Бердукаєв із Сержень-Юрт, який п’ять років тому був фігурантом кримінальної справи про крадіжку 13 тисяч рублів, отримав 2,2 млрд. рублів.

Очевидно, ці люди отримували колосальні гроші й інших юрособ («Орбіти» і «Смарагда»). Наприклад, на рахунках таксиста Мурадова до кінця минулого року накопичилося не менше 22,6 млрд рублів – саме стільки він вивів за три передноворічні дні. Ось як він розпорядився цими засобами:

  • 11,3 млрд рублів отримав готівкою у грозненському відділенні ВТБ Банку,
  • на 8,4 млрд рублів придбав там же зливки дорогоцінних металів,
  • ще 3,2 млрд рублів він відправив третім особам знову ж таки у вигляді безвідсоткової позики.

Загальна схема. Очевидно, три цих компанії-«прокладки», які потрібні лише для здійснення багатомільярдних операцій, а після виконання цієї місії їх закривають і відкривають нові. Наприклад, «Бенофон» вже перебуває на стадії ліквідації з квітня 2024 року.