В Азовському морі через недбальство окупантів зникають острів Великий Дзендзик біля Бердянська і промоїна Молочного лиману

Південь
Канал, що зʼєднує Азовське море і Молочний лиман та острови біля узбережжя Бердянської коси. Фото з соцмереж. Колаж: investigator.org.ua

За час російської окупації півдня України в Азовському морі почала зникати унікальна екосистема — Острови Великий і Малий Дзендзик та архіпелаг Остапиха в акваторії Бердянської затоки. Від недбальства окупаційної влади також замулено промоїну Молочного лиману.

Супутникові знімки показують, що найбільше постраждав Великий Дзендзик, який відомий також за назвою Пташиний острів. Після шторму у листопаді 2023 року від 15 квадратних кілометрів піщаного пляжу з рослинністю залишилось три невеликі ділянки суходолу.

Острів Великий Дзендзик на знімках супутника Sentinel-2. Колаж: investigator.org.ua

Великий Дзензик є заповідною територією і місцем гніздування баклана великого, мартина-реготуна, річкового та рябодзьобого крячків, багатьох інших пернатих. 

До початку 2000–х на острові знаходилось кладовище затонулих рибальських і промислових кораблів.

Затонулі судна на острові Великий Дзендзик. Фото: соцмережі

Рештки плавзасобів виконували функцію хвилерізів, вберігаючи Дзендзик від розмиття. На початку нульових їх порізали на метал і з того часу площа острова почала зменшуватися.

Острів Малий Дзендзик. Фото: соцмережі,  супутник Sentinel-2.Колаж: investigator.org.ua

Острів Малий Дзендзик та архіпелаг Остапиха мають площу 36 гектарів і є комплексною пам’яткою природи місцевого значення. «Шторм століття» перемив піщану смугу в одному місці, розділивши острів на дві частини, що можна вважати не надто критичним для екології. 

Чого не скажеш про ситуацію на Молочному лимані, де промоїну замулило піском на декілька кілометрів.

Промоїна Молочного лиману на знімках супутника Sentinel-2. Колаж: investigator.org.ua

Таке явище на Молочному лимані відбувалося раніше постійно, але 2020 року масштабні інженерні роботи, здавалося б, вирішили цю багаторічну проблему.

Порівняння стану промоїни на фото із соцмереж різних років. Колаж: investigator.org.ua

Для того, щоб промоїна залишалася відкритою, потрібно за нею слідкувати і достатньо лише вчасно ліквідовувати затори, які зазвичай виникали після потужних штормів. 

Наприкінці липня окупанти почали очистку промоїни, але майже за три тижні суттєвого прогресу не сталось.

Спроба окупантв розчистити промоїну Молочного лиману. Фото: супутника Sentinel-2. Колаж: investigator.org.ua

Молочний лиман – гідрологічний заказник загальнодержавного значення, 2010 уві­йшов до складу Приазовського національного природного парку як одна з основних його акваторій. Його внесено до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення. Відповідно до ратифікованої Україною Рамсарської конвенції,  Молочний лиман є місцем нересту й нагулу промислових видів морських риб: чотирьох  видів кефалі, бичка, камбали глоса, атерина та інших. Він розташований на півдні Запорізької області у 8 км від Мелітополя. Це — лиман річки Молочної. Він з’єднаний з Азовським морем штучною протокою. Відділений від моря піщано-черепашковим пересипом.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter