5 конкретних наслідків ордеру на арешт Путіна

Думки
Заступник міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов

Про наслідки видання Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт президента РФ Володимира Путіна пише у Facebook Сергій Пєтухов, викладач Національного університету «Києво-Могилянська академія», ексзаступник міністра юстиції України.

1. Путін позбавлений імунітету як голова держави.

Міжнародний кримінальний суд «декласував» Путіна і тепер він не має імунітету від кримінального переслідування, який мають всі інші президенти країн.

2. Путін не зможе подорожувати більшістю країн світу.

123 держави є сторонами Римського статуту і зобов’язані заарештувати Путіна, якщо він з’явиться на їхній території.

Це не тільки західні держави, але й багато держав, які традиційно були прихильними до Росії чи займали нейтральну позицію. Наприклад, незрозуміло як тепер Путін буде їздити на самміти БРІКС, адже і Бразилія і Південна Африка мають його заарештувати і відправити в Гаагу.

3. Прокурор МКС зламав російський пропагандистський наратив про добровільний переїзд українців в Росію.

Скільки б російське телебачення не знімало сюжетів про радісних маріупольських дітей, які знайшли нові російські сім’ї, незалежна комісія ООН, а тепер і прокурор МКС вказали, що Росія насильно забирає дітей і переміщає їх на свою територію, що є воєнним злочином.

4. Захід не піде на «мирну угоду» зі злочинцем.

Росія все сподівається розхитати міжнародну коаліцію підтримки України, щоб західні партнери змусили нас змиритися з втратою території. І окремі голоси в західному світі вже починають вимагати піти на «перемовини» з Путіним і «припинити стріляти». Ордер МКС унеможливлює такий варіант. Не може бути мирної угоди з воєнним злочинцем.

5. Повернення Росії до цивілізованого світу можливе тільки після покарання за вчинені воєнні злочини.

Варіанти «швидкого» зняття санкцій і повернення до business as usual є дуже привабливими для тих, хто звик заробляти на торгівлі з Росією. Але «замести під килим» усі знущання над українцями заради швидкого відновлення гешефту тепер точно не вийде.