Тендер на 18 млн на «систему безпеки» у донецькому Вугледарі завершено без переможця

Публікації

«Центр журналістських розслідувань» продовжує слідкувати за використанням коштів бюджетів і міжнародних донорів на відновлення об’єктів інфраструктури Донецької і Луганської областей, а також допомоги переміщеним особам із Криму і Донбасу. У липні депутат міської ради Вугледару  Костянтин Рєйзе  повідомляв, що керівники області та міста витрачають десятки мільйонів гривень на реконструкцію об’єктів некритичної для життєзабезпечення жителів прифронтового регіону інфраструктури. Серед них – реконструкція парків, бульварів і встановлення камер відеоспостереження. Держзакупівля останніх для Вуглераду завершилася без переможця. Підряд на 18 мільйонів гривень намагалася отримати фірма, посадові особи якої підозрюються в підробці тендерних документів, та має заборгованість перед Донецькою ОДА.

Тендер на закупівлю “Системи забезпечення безпеки життєдіяльності м.Вугледар” проводив департамент капітального будівництва Донецької облдержадміністрації, якому Вугледарська міськрада, як і всі місцеві органи влади області, передала повноваження замовника робіт. За кошти державного та міського бюджетів планується встановити лайт-бокси, системи відеоспостереження та оповіщення про надзвичайні ситуації та замінити світильники на вулицях.

Участь у відкритих торгах брали два товариства з обмеженою відповідальністю – “Спецтехресурс” і “Концерн “Буденергомонтаж”, зарестрованні в Києві. Пропозиція” Буденергомонтаж ” була дешевше майже на мільйон гривень, однак  була відхилена через відсутність в учасника відповідних довідок про досвід будівельної компанії.

Таким чином підряд могло отримати ТОВ “Спецтехресурс”, однак в результаті і ця заявка була відхилена. За інформацією, наданою замовнику СБУ, фірма має прострочену заборгованість за авансом перед департаментом ЖКГ Донецької облдержадміністрації на суму 3,7 мільйона гривень.

При цьому ТОВ “Спецтехресурс” надало зведену довідку про критерії фінансової спроможності, в якій зазначено, що у нього немає простроченої фінансової заборгованості за авансами, отриманими від бюджетних установ і організацій. Тобто, якщо учасник торгів надав завідомо недостовірну інформацію, він може бути притягнений до кримінальної відповідальності.

Примітно, що на момент подачі заявки на даний тендер, “Спецтехресурс” вже був фігурантом кримінальної виробництва і з такої ж причини. Згідно з інформацією, наданою   інформації, наданої слідчим  ГУ Національної поліції в Донецькій області в його клопотанні до суду, “Спецтехресурс” надавало завідомо недостовірні документи про наявність працівників в компанії і про виконання подібних підрядів.

Слідством встановлено, що в 2017 році іншим департаментом Донецької ОДА – по житлово-комунальному господарству з ТОВ «Спецтехресурс» були укладені три договори підряду на реконструкцію та утеплення багатоповерхових будинків. Тоді «Спецтехресурс» надав довідки про наявність в його штаті 33 осіб відповідної кваліфікації і довідку про роботи по утепленню фасадів загальноосвітньої школи №283 м. Києва в 2016 році.

Водночас,  за даними управління Пенсійного фонду України в м Маріуполь, протягом 2016 і 1 кварталу 2017 “Спецтехресурс” звітував про наявність в його штаті 6-8 працівників, а, згідно з даними зі столичних шкіл №283 та №236, ніяких робіт з утеплення фасадів в 2016 році там не проводилося взагалі.

Таким чином, за версією слідства, посадовими особами ТОВ “Спецтехресурс” з метою отримання права на укладення договору з департаментом ЖКГ Донецької облдержадміністрації в систему ProZorro надані підроблені документи. Зараз главк Нацполіціі в Донецькій області проводить досудове розслідування за фактом службового підроблення (стаття 366 ККУ).

Однак є підстави вважати, що в Донецькій ОДА і без СБУ повинні були знати, що “Спецтехресурс” надав на тендер недостовірну інформацію про відсутність заборгованості. Тому що це заборгованість перед департаментом ЖКГ Донецької ОДА! За інформацією Центру журналістських розслідувань, цей департамент подав до Господарського суду Донецької області щонайменше вісім позовів про стягнення з ТОВ “Спецтехресурс” коштів на загальну суму в більш ніж вісім мільйонів гривень. І ось що примітно: у всіх випадках судді повернули позовні заяви департаменту без розгляду на доофрмленніе або через несплату судового збору. Останнє департамент в своїх клопотаннях пояснив тим, що бюджетної кошторисом на 2017 рік не передбачені кошти на сплату судового збору, але просив про відстрочку до 30 серпня.

За даними держреєстру, засновниками ТОВ “Спецтехресурс” є три фізичні особи: кияни Василь Козій і Володимир Медведенко, а також житель Черкаської області Валерій Михайленко, який також є керівником фірми.