Торгаш у білому халаті. Хто такий новий «міністр» охорони здоров’я Криму?

Крим
Сергій Аксенов (в центрі) представляє Алєксєя Натарова (крайній зліва). Фото: сайт “уряду” Криму glava.rk.gov.ru
Сергій Аксенов (в центрі) представляє Алєксєя Натарова (крайній зліва). Фото: сайт “уряду” Криму glava.rk.gov.ru

Нещодавно Сергій Аксенов представив кримським медикам чергового нового «міністра» охорони здоров’я» –  вони тут чогось надовго не затримуються. І майже всі йдуть після скандалу, пов’язаного або зі зловживаннями, або з недоліками в роботі. Оскільки нинішнього «міністра» виписали з райцентру Воронезької області, кадровий голод в маріонетковому  уряді Криму вийшов на новий рівень. 

 38-річний Алєксєй Алєксєєвіч Натаров, до того, як його призначили «міністром» охорони здоровʼя окупованого Криму, півтора року був головним лікарем Ликсинської районної лікарні Воронезької області. Медичну освіту отримав за спеціальністю лікар швидкої допомоги, а у Воронезькій медакадемії ім. Бурденка вивчився на організатора роботи охорони здоров’я. Зазначається, що Натаров також має вищу економічну та юридичну освіту.  

Алєксєй Натаров змінив на посту «міністра охорони здоров’я Криму» Костянтина Скорупського, який у травні цього року звільнився через зрив постачання ліків. Два місяці «міністерством» в статусі в.о. керувала Ольга Растрігіна, про яку ЦЖР писав в матеріалі Гострий кадровий голод в окупованому Криму. «Голодують» всі – від будівельної галузі до «влади».

Представляючи Натарова, Аксенов сказав: «Алєксєй Алєксєєвіч має відповідний досвід в організації роботи охорони здоров’я, має всі необхідні професійні та особисті якості, щоб зробити медицину в Криму краще». 

Алєксєй  Натаров дійсно дуже підприємливий лікар. До 2022 року він успішно поєднував роботу в лікарні та бізнес. Був засновником та гендиректором воронезького ТОВ «Медхелп-лайф»

Основним видом діяльності фірми є медичні послуги, але також вона має право на роздрібну торгівлю. У 2014-2016 роках компанія з лише одним співробітником у штаті отримала держзамовлень на 2,8 мільйона рублів, надаючи послуги лікарів та швидкої допомоги, зокрема, під час проведення змагань. «Центр фізичної культури та спорту» Воронезької області, приміром, замовив «Медхелп-лайф» 220 годин роботи лікарів та 150 годин роботи карет швидкої допомоги. Другий постійний замовник послуг фірми – воронезький обласний «Центр розвитку додаткової освіти, громадянського і патріотичного виховання дітей та молоді». Медичними послугами фірма Натарова забезпечувала наметові табори центру.   

Інший вид діяльності фірми також не простоював. За даними видання «В курсе Воронеж», у 2017 році Натаров за довіреністю від підприємця Несесієва брав участь в аукціоні з організації ялинкових базарів у Воронежі. Тоді йому дістались 111 зі 122 новорічних точок, причому, на термін у чотири роки.

Алєксєй Натаров, “міністр” охорони здоров'я окупованого Криму. Фото: instagram.com

Алєксєй Натаров, «міністр» охорони здоров’я окупованого Криму. Фото: instagram.com

У 2020 році Натаров подався у депутати Воронезької обласної думи від «Единой России», а наступного року виграв у конкурсі керівників «Лидеры России»  в номінації «охорона здоров’я». 

Алексєй Натаров став восьмим «міністром охорони здоров’я Криму» за 10 років анексії півострова. Загалом з 2014 року в міністерських кріслах окупованого Криму змінилось понад 80 чоловік. Найчастіше мінялися міністри саме «мінздраву». Скільки у кріслі протримається Натаров, прогнозувати марно. Та одне ясно точно – поле для підприємливої діяльності в цього лікаря-торгаша тепер набагато більше і незрівнянно цікавіше. Це вам не ялинковими прикрасами торгувати.