Сестри війни: монахині Топловського жіночого монастиря в Криму підтримують «СВО» і російських загарбників

Крим
Топловський монастир передає продукти російським військовим бригади “Медведи”, 29 березня 2024 р. Фото: instagram
Топловський монастир передає продукти російським військовим бригади “Медведи”, 29 березня 2024 р. Фото: instagram

Топловський жіночий монастир, розташований в Білогірському районі Криму, надає значну допомогу російським загарбникам, підтримуючи людожерську путінську війну проти України. Сестри, які апріорі мають бути проти будь-якого насилля, не лише моляться за перемогу Росії та «наших ребят» , а й регулярно збирають «гуманітарку» та передають її окупантам на фронт, стаючи співучасниками злочину агресії. Серед тих, кому надає допомогу Топловський монастир і для кого влаштовує трапези його ігуменя Параскева, є і фігурантка розслідувань ЦЖР –  підпорядкована ГРУ так звана “81-а бригада “Медведи”, що має тренувальну базу в Криму. 

Свято-Троїцький Параскевієвський Топловський жіночий монастир, як і вся Сімферопольська та Кримська єпархія УПЦ (Московського патріархату), після повномасштабного вторгнення РФ припинили прикидатись українською церквою і зареєструвались як російська релігійна організація РПЦ.  Її очолює  78-річна ігуменя Параскева, в миру – громадянка України Тищенко Ніна Михайлівна. За освітою ця уродженка  Черкаської області – вчителька іноземних мов. У  1978 році постриглась в монахині, а вже через рік отримала сан ігумені Топловського монастиря. 

За чверть століття керівництва монастирем, ігуменя Параскева створила в ньому високодохідний бізнес. Серед іншого, і за рахунок віджиму земель у мешканців села Учбове, в межах якого знаходиться монастир.  Для відродження його  «історичної території»   місцевих селян просто відселяли , а також закрили піонерський табір «Топольовка» . Численні позови прокуратури АРК ігуменя Параскева перемагала завдяки дружбі з високопосадовцями та силовиками,  які «змивали гріхи» у цілющих купелях монастиря.  Як писав ЦЖР, 2011 році в  Учбовому залишилося лише троє мешканців, які скаржилися на тиск з боку як ігумені, так і правоохоронців, і постало питання про анулювання села як адміністративної одиниці. 

Ігуменя Параскева (Тищенко), настоятелька Топловського монастиря. Фото: скріншот з відео

Ігуменя Параскева (Тищенко), настоятелька Топловського монастиря. Фото: скріншот з відео

Нині Топловський жіночий монастир – скоріше, бізнесовий проект під «божим» покривалом. Налагоджена система виробництва й продажу продукції та послуг дає установі чималі прибутки. Тут все для заробітку: на території діє готель для прочан, організовані екскурсії з купанням в цілющих купелях та обідами в трапезній, проводяться ярмарки, де продаються продукти, вироблені на території монастиря. Тут є монастирська лавка з традиційним набором товарів, а також монастирська аптека, де продають трав’яні чаї, мед, настоянки, мило. Завдяки щедрим пожертвам відновлено Троїцький собор. 

Відновлений Троїцький собор на території Топловського монастиря. фото: соцмережі

Відновлений Троїцький собор на території Топловського монастиря. фото: соцмережі

У монастиря є своя пекарня, свої сади та городи, коровник і пташник, з яких, зокрема, годують і російських загарбників.

Топловський жіночий монастир передає «гуманітарний» вантаж для російських окупантів щотижня. Сестри відвантажують власноруч виготовлені сир, вершкове масло, сметану, заморожене молоко, випічку, сушені овочі, консервацію. Окрім своєї продукції, монастир закуповує для загарбників овочі, медикаменти, засоби гігієни, одяг. На великі церковні свята у монастирі організовують ярмарки для прочан, де продають свою продукцію, а виручку спрямовують на закупівлю необхідного для російських бійців.

Обов’язкова складова «гуманітарних» вантажів з монастиря – вода з “цілющих джерел”, охоронні пояси з молитвами та прапори з російськими святими-полководцями.

Сховище Топловського жіночого монастиря. Фото: Дмитро Макеєв

Сховище Топловського жіночого монастиря. Фото: Дмитро Макеєв

Монастирську «гуманітарку» на фронт передає організація «Матери Крыма – солдатам Отечества» , якою керує Єкатєріна Артьоміна. Про неї та інших кримських «волонтерів» читайте в матеріалі ЦЖР Криваві «волонтери» Криму. Хто годує й забезпечує російських загарбників.

Часто російські військові самі навідуються в монастир за «плюшками» . Тут їх годують, ведуть душерятівні бесіди, патріотично налаштовують іменем святої Параскеви та благословляють на перемогу. На фото нижче – ігуменя монастиря Параскева (Тищенко) проводить трапезу для бійців так званої “81-ї добровольчої бригади “Медведи” – квазіприватної військової компанії, що має тренувальну базу в с. Перевальному  і бере участь у війні проти України в Херсонській області. Крім того, “іноземний легіон Bear” на чолі з командиром бригади Віктором Єрмолаєвим (“Джедай”) донедавна перебував у Буркіна-Фасо, де ГРУ  після бунту Прігожина замінило “ведмедями”  бійців  ПВК “Вагнер”.

Як виявило розслідування ЦЖР, “Медведи” входять до структури ПВК “Редут”, що повністю підпорядкована Головному управлінню Генштабу МО РФ (стара назва – Головне розвідувальне управління – ГРУ). 

Ігуменя Топловського монастиря Параскева (Тищенко) проводить трапезу з російськими військовими, 29 березня 2024 р. Фото: instagram

Ігуменя Топловського монастиря Параскева (Тищенко) проводить трапезу з бійцями “81-ої бригади “Медведи”,  29 березня 2024 р. Фото: instagram

Вся монастирська «гуманітарка» , звісно, освячується. Але під кропило кладуть не лише яблука, сир та випічку. У храмі монастиря регулярно освячують і військову амуніцію та бойові прилади, на назвах яких божі сестри знаються не гірше, ніж на молитвах. 

«Сьогодні ми освячуємо знамена, які хлопцям додають мужності, і бронежилети удосконалені, і антидрон, і ті інші установки, які ми сьогодні освячували для того, щоби хлопцям нашим було легше, щоби вони впевненіші були, щоби зберігати їм життя”, – говорила настоятелька монастиря Параскева в інтерв’ю пропагандистському каналу «Крым 24» . 

Освячення бронежилетів і прапорів у Топловському монастирі. Фото: скріншот з відео

Освячення бронежилетів і прапорів у Топловському монастирі. Фото: скріншот з відео

Що за молитви читають російські попи над бронежилетами й тепловізорами для армії-агресорки, невідомо, але їх суть ігуменя Параскева передає так: «чудесні молитви, про мужність, про те, що будуть трястися вороги, бачачи, як іде воїн рускій» . 

Допомога з Топловського жіночого монастиря настільки об’ємна, що, як розповідає сестра Ксенія, російські військові приїздять за нею на УРАЛах і КамАЗах. Звісно, Топловський монастир – не єдина кримська релігійна організація, що допомагає окупантам продовжувати агресію проти України. У вересні приходи Кримської митрополії РПЦ в Ялті і Лівадії  передали “бійцям СВО” будматеріали, позашляховик та сало, від севастопольських – генератори і обладнання для польового госппіталя, на кошти  приходу в Кореїзі відремонтовані три автомобілі, сакський благочинний назбирав коштів для закупівлі генераторів і матеріалів для будівництва бліндажів. 

Координацією зборів для потреб російських військових на окупованих територіях півдня України займається  Спеціальний гуманітарний центр і військовий відділ Кримської митрополії РПЦ, який очолює ще один фігурант розслідування ЦЖР – протоєрей-колаборант  Дмитро Кротков, обвинувальний акт щодо його пособництва державі-агресору вже скерована до суду.   

Через цей спецпідрозділ митрополії проходять досить великі суми для закупівлі допомоги військовим від “благодійників” з Росії.  Приміром, мільйонні пожертви від Кордюкова Алєксєя Владіміровіча з Москви, які він збирає через телеграмканал для підрозділів, що воюють в Херсонській та Запорізькій областях. За кошти голови правління “Промсвязьбанка” Пєтра Фрадкова  спецгуманітарний центр  митрополії нещодавно закупив лісоматеріали для будівництва фортфікаційних споруд. А зараз Кротков веде збір на придбання 10-20 приборів нічного бачення, пише, що “ця заявка вкрай важлива для захисту Криму, оскільки саме з цим обладнанням відстежують і ліквідують БпЛА літакового типу при заході на територію півострова”.