19-річний командир взводу БпЛА і керівники молодіжної дружини. Перші «квіточки» мілітаризації підлітків на ТОТ Запоріжчини

Південь
Колаж: investigator.org.ua

Росія нарощує темпи мілітаризації українських дітей на окупованому півдні України і тактика агресивного «промивання мізків» вже має результати. Юнак з Приморська воює проти України, а його однолітки в Бердянську допомагають росіянам готувати молоде «гарматне м’ясо».

За даними російських пропагандистів,  український юнак, щойно йому виповнилося 18 років, долучився до так званого «батальйону імені Судоплатова» і вже командує підрозділом операторів FPV-дронів, що воює проти України на Запорізькому напрямку. 

При цьому розкривати особистість «судоплатівця» пропагандисти і його куратори не поспішали. Доброволець на публіці і на відео завжди ховає обличчя за балаклавою, а замість імені називають його позивний – «Шахід».

Його особу ідентифікувала спільнота «Гілляка. Info», що висвітлює діяльність зрадників, колаборантів та катів українського народу. Юнака звати Мотринець Віктор Вікторович, дата народження 16.04.2005 р., він уродженець с. Комишуватка Приморської ОТГ Бердянського району.

Віктор Мотринець (другий праворуч) на заході організації «Юг Молодой» у Мелітополі. 2022 рік. Фото: соцмережі

За даними «Гілляка.info»,  у 17 років Мотринець спочатку долучився до молодіжного руху «Юг Молодой», створеного окупантами на ТОТ Запорізької області, а згодом став учасником мілітаризованої дитячо-юнацької організації «Добровольческая молодежная дружина». Вже звідти він пішов добровольцем до «батальйону імені Судоплатова». Менш ніж за рік на війні юнак з позивним «Шахід» дослужився до командира взводу БпЛА у складі спецпідрозділу  «Буревестник». 

Інформації про «Буревестник» у відкритих джерелах обмаль. Оголошення про набір добровольців до підрозділу операторів БпЛА почали зʼявлятись в окупаційних пабліках з квітня 2024 року.

Фото: соцмережі

На цьому ж ресурсі час від часу «передають вітання» землякам від «Шахіда», публікують його світлини та інтервʼю пропагандистам. У травні Віктор Мотринець розповідав, що долучився до незаконного збройного формування у серпні 2023 року, вже має орден мужності за свою активну участь у війні на боці Росії та медаль «правительства ДНР». Навесні 2024 року зрадник отримав поранення через скид боєприпасу з українського дрона.

Віктор Мотринець і «міністр» Єгор Логунов у Мелітополі. Червень 2024 року. Фото: соцмережі

У червні 2024 року Віктор Мотринець був на зустрічі під гаслом «Вчера дружинник – сегодня герой Отечества», яку організував Єгор Логунов – «міністр» з молодіжної політики окупаційного уряду РФ у Запорізької області. Історію юного зрадника російські пропагандисти подають українським дітям в окупації як приклад для наслідування та заохочують до вступу в різні парамілітарні організації. 

Разом з «Юнармией», «Добровольческая молодежная дружина» – один з найбільш воєнізованих молодіжних рухів на ТОТ Запоріжчини.

Цікаво, що на Росії «ДМД» була створена під президентські вибори 2008 року, проіснувала як федеральний проект руху «Наши» та «Росмолодежь» до 2011 року і була ліквідована. На окупованому Запоріжжі про створення «Добровольческой молодежной дружины» окупанти оголосили наприкінці березня минулого року, однак до сьогодні вона залишається не зареєстрованою за російським законодавством, тобто, де-юре її немає. Але вона є. 

Як вже розповідав ЦЖР, куратором цього мілітарного руху виступає Дмитро Мацевич – колаборант зі стажем, який нині очолює відділ патріотичного виховання «міністерства молодіжної політики» на ТОТ Запорізької області.

Зрадник Дмитро Мацевич (у центрі) у Мелітополі. Травень 2024 року. Фото: соцмережі

Окрім Мелітополя, діючий осередок «Добровольческой молодежной дружины» є тільки в окупованому Бердянську. Його було створено на базі Бердянського страйкбольного клубу «Щит», який до травня 2024 року мав назву «Запорожское объединение любителей военно-тактических игр» (ЗОЛВТИ).

Організатори страйкбольного клубу в окупованому Бердянську та ДМД. Колаж: investigator.org.ua

БСК «Щит» організував 19-річний Даніїл Беспалий, який приїхав в окупований Росією Бердянськ зі Слов’янська. Юнак захопив пейнтбольний майданчик, який належить одному з промислових підприємств міста, і назбирав з десяток охочих «гратися у війну»

Його найближчий соратник і «права рука» – одноліток, мешканець Бердянська Ігор Костюкович, який вже встиг попрацювати для росіян на фейкових виборах та стати активістом руху «Юг Молодой».

Дмитро Мацевич (позначений стрілкою) та активісти ДМД у Бердянську навесні 2024 року. Фото: соцмережі

На сьогодні ДМД у Бердянську, судячи з фото та відео в соцмережах, налічує близько двох десятків юнаків, які продовжують вербувати до своїх лав інших  дітей.