«Все вирішує міністр». На Херсонщині окупанти віджимають житло навіть попри надані документи про право власності

Розслідування
Вказівник вулиць у с.Щасливцеве на Херсонщині до окупації. Фото: belokon.roman

З квітня 2024 року окупаційний «уряд» РФ у Херсонській області публікує списки житлових приміщень, які погрожують визнати безхазяйними і відібрати у їхніх законних власників, якщо ті не нададуть правоустановчі документи. Однак, як свідчать мешканці Генічеської громади, якщо окупанти вже поклали око на чиюсь садибу чи бізнес, то обов’язково відберуть, попри те, що їм нададуть повний пакет документів, що підтверджують право власності.

На початку травня 2024 року власники житлового будинку в курортному селі Генічеської громади отримали повідомлення від представників окупаційної влади з вимогою надати правоустановчі документи на житло і паспорт громадянина РФ. До окупаційного «міністерства» майнових і земельних відносин ТОТ Херсонської області, розташованому в  селі Щасливцеве, власники будинку повинні були звернутись у десятиденний термін. В разі неявки загарбники погрожували визнати будинок «безхазяйним» і відібрати. 

Власники будинку надали окупантам оригінали всіх документів, що підтверджують їхнє право власності на це нерухоме майно. Співробітники «міністерства» зробили копії потрібних документів, підшили їх до папки і запевнили власників, що їхній будинок віднині перебуває в стадії реєстрації в російському держреєстрі, відповідно до російського законодавства.

Однак уже 25 червня до житлового будинку увірвалися шестеро чоловіків, які вибили замки і виламали двері ломами.  Наступного дня вони повернулися знову, вже разом зі співробітницями російського «суду» ТОТ Херсонщини. Непрохані гості показали господарям будинку ксерокопію нібито підписаного напередодні «договору» про передачу їхнього майна в користування «суду».

Як розповіли ЦЖР мешканці Генічеської громади, знайомі з цією ситуацією, власники будинку відразу звернулися до «міністерства майнових і земельних відносин» і зустрілися з першою заступницею «міністра» Саваровской Діаной Юрьєвной. 

«Власникам пояснили, що всі рішення приймає безпосередньо «міністр» Єлєна Пєкова. Але Саваровская запевнила, що відкличе «договір» про передачу житлового будинку «суду». На тому й розійшлися. Але згодом їм повідомили, що деякі надані власниками документи про право власності не містять жодних печаток, тому визнавати їх не будуть”.  – кажуть співрозмовники ЦЖР.

Однак, як стверджують фахівці,  жодних печаток на офіційних витягах з українського державного реєстру речових прав на нерухоме майно щонайменше вісім років ніхто не ставить і не вимагає, вони містять QR-код. «Мокрі» печатки є на оригіналах будівельного паспорту, техпаспорту та інших наданих документів. Але окупантам цього виявилося недостатньо. 

Діана Саваровская, заступниця «міністра» майнових і земельних відносин окупаційного уряду РФ на Херсонщині. Фото: РосЗМІ

Як повідомляють мешканці Генічеської громади, подібні випадки в курортних селах окупованого правобережжя Херсонщини непоодинокі. 

«Представники окупаційної влади вибирають собі найбільш ласі об’єкти, вдираються до цих помешкань, виганяють звідти тих, хто там живе і заселяють своїх працівників. Абиякі будинки їх не цікавлять. Лише найкращі, просторі і сучасні. Жодні документи про право власності на майно їх не зупиняють», – розповів ЦЖР мешканець Арабатської Стрілки. 

Як повідомляв ЦЖР, з квітня 2024 року російські окупанти публікують списки житлових приміщень, які погрожують відібрати у їхніх господарів, якщо вони не нададуть їм документи про право власності. Окупанти посилаються на постанову так званого «уряду» №25-пп від 22 березня 2024 року «Про затвердження порядку і використання житлових приміщень, що мають ознаки безхазяйного майна, на території Херсонської області». В ній прописаний механізм незаконного привласнення майна окупаційною адміністрацією РФ. 

Єлєна Пєкова, «міністр» майнових і земельних відносин окупаційного «уряду» РФ на ТОТ Херсонщини. Фото: окупаційні пабліки

Керують цим процесом масового пограбування українців, як уже вказувалось, «міністр» майнових та земельних відносин Єлєна Пєкова та її заступниця Діана Саваровская. Хто вони і звідки взялися на херсонській землі? 

Пєкова Єлєна Юрьєвна, громадянка РФ,  податковий номер отримала в Чулимському районі Новосибірської області. З 2021 року вела юридичну практику в Севастополі, є дані про 23 судові справи, в яких вона брала участь, більшість із них стосувались житлового та земельного права.  

У червні 2022 року Пєкова зареєструвалась індивідуальним підприємцем в окупованому Севастополі, основний вид діяльності – торгівля напоями в спеціалізованих магазинах, серед інших – торгівля тютюном та різними продуктами, діяльність ресторанів. Але вже за рік діяльність була припинена – в акурат за місяць до призначення «міністром» промисловості й торгівлі на ТОТ Херсонської області. 

Куца професійна біографія Пєкової не стала перепоною для призначення на високу посаду в окупаційному «уряді», оскільки вона є креатурою Бориса Борисовича Файнгольда, племінника скандально відомого кримського  мільйонера Йосипа Файнгольда  і представника великого родинного бізнесу, а ще раніше – співробітника української прокуратури.

Борис Файнгольд, колаборант, радник Володимира Сальдо, гауляйтера ТОТ Херсонської області. Фото: соцмережі

За даними джерел ЦЖР,  Борис Файнгольд – впливовий радник гауляйтера Володимира Сальдо і має чималий зиск від експропріації майна і бізнесу на окупованій території Херсонщини. Його роль в незаконному привласненні державних та приватних активів на окупованому півдні і прислужництво окупантам ми розкриємо в окремому матеріалі. 

Заступниця Пєкової –  Діана Юрьєвна Саваровская , на відміну від «міністра» має чималий досвід ведення справ із майном і великими грошима в житловому будівництві. Вона приїхала зі столиці Ханти-Мансійського автономного округу-Югри, де тривалий час займалась бізнесом (торгівля, виробництво одягу), а з 2012 року працювала заступником директора департаменту житлової політики (згодом – будівництва) ХМАО.

На цій посаді Саваровская оперувала багатомільйонними програмами будівництва житла, що супроводжувалось скандалами і масовими позовами мешканців Югри, яких викинули із пільгових іпотечних програм. Так що Саваровская якраз прийшлася «ко двору» херсонських аферистів Володимира Сальдо і Віталія Булюка.