Гроші на ЗСУ. Скільки з бюджету Бердянська отримали захисники та хто ухвалює такі рішення

Влада
Зліва направо: Вікторія Галіціна – начальниця Бердянської МВА, Іван Федоров – голова Запорізької ОДА, Руслан Мовчан – перший заступник голови ЗОДА, Олексій Бакай – голова Бердянської РДА. Фото: соцмережі. Колаж: investigator.org.ua

ЦЖР дізнався, скільки коштів на підтримку Сил оборони України направила громада тимчасово окупованого Бердянська у першому півріччі 2024 року, як обираються військові частини для надання допомоги, а також про те, хто і як ухвалює такі рішення, а, отже, і несе за них відповідальність.

У відповіді на інформаційний запит ЦЖР Бердянська міська військова адміністрація (МВА) повідомила, що в першому півріччі 2024 року на підтримку Збройних Сил, Державної прикордонної служби, підрозділів Тероборони, Національної гвардії та правоохоронних органів, які боронять суверенітет України, направлено понад 247 мільйонів гривень з бюджету громади.

Видатки на фінансування потреб Сил оборони  відбувалось за такими бюджетними статтями: 

  • Інші дотації місцевих бюджетів — 245 млн. 136,4 тис гривень,
  • Субвенція з місцевого бюджету державному на виконання програми соціально-економічного розвитку регіонів — 1,08 млн гривень,
  • Заходи та роботи з територіальної оборони — 840 тис гривень.

Для порівняння: за весь минулий 2023 рік на програми підтримки військових, правоохоронців та рятувальників Бердянська МВА  перерахувала 127 млн 341,7 тис. гривень. Для військових частин придбали два автомобілі, 17 дронів та комп’ютерне обладнання на загальну суму в 5 млн. 634 тис. гривень. 

Відтак можна попередньо констатувати про значне  збільшення в першому півріччі 2024 року допомоги Силам оборони з казни Бердянської громади  – виділена сума майже вдвічі перекриває видатки усього 2023 року. 

Не можемо не згадати, що торік також не обійшлося без скандалів. З бюджету громади Бердянська витратили на придбання 15 дронів  2 млн. 500 тисяч гривень.

Начальниця Бердянської МВА Вікторія Галіціна та дрони, придбані за бюджетні кошти восени 2023 року. Фото: facebook.com/berdmisk

Як підрахував ЦЖР, військова адміністрація Бердянська переплатила за п’ять DJI Mavic 3E та десять DJI Mavic 3 Fly More Combo щонайменше 1 мільйон гривень. Причому, той ще постачальник – ТОВ «Головна мануфактура» – продала ті ж Mavic громадам Кривого Рогу і Житомира набагато дешевше. Аби Бердянська МВА закупила їх ла їх за такою ж сумою, то ЗСУ отримали б на 5 квадрокоптерів більше! 

«Запорізький мільярд» і хто ухвалює рішення

Кошти, перераховані Бердянськом як субвенція до обласної скарбниці у 2024 році, використовуються Запорізькою ОДА на інженерно-фортифікаційні споруди, закупівлю дронів, автомобілів та інших потреб Сил оборони в рамках програми «Запорізький мільярд». 

«Ми зібрали всі громади, порахували, скільки з бюджету можемо виділити для того, аби не зупинилася життєдіяльність ні в Запоріжжі, ні в населених пунктах навколо Запоріжжя, й пріоритетно направили всі наявні кошти на допомогу армії», – розповідав у березні 2024 року Іван Федоров, очільник Запорізької обласної військової адміністрації (ЗОВА).

Начальник ЗОВА Іван Федоров і перша тисяча FPV-дронів, придбана за спільні кошти громад Запоріжчини, березень 2024 року. Фото: t.me/ivan_fedorov_zp

Однак уже наприкінці того ж місяця  було повідомлено, що Фонд оборони Запорізької області акумулював 1,5 млрд. грн, а нещодавно і обласна адміністрація звітувала вже про другий мільярд.

За інформацією Бердянської МВА, бюджетні кошти витрачаються на товари і послуги для Сил оборони за зверненнями військових підрозділів, а моніторинг цін проводить юридичний відділ адміністрації. 

Примітно, що очільниця Бердянської МВА Вікторія Галіціна не може ухвалювати рішення про виділення коштів на підтримку Сил оборони в сумі більше півмільйона гривень без попереднього погодження з обласною адміністрацією. З вересня 2023 року за розпорядженням начальника Запорізької ОВА Івана Федорова на витрати, що перевищують 500 тисяч гривень, Вікторія Галіціна має отримати «добро» від його першого заступника – Руслана Мовчана. 

На менші за півмільйона суми з бюджету, як вказано у відповіді на інформаційний запит ЦЖР, голова міської адміністрації Галіціна здійснює погодження з головою Бердянської районної адміністрації Олексієм Бакаєм.

Як повідомляв ЦЖР, саме восени 2023 року між очільниками міської та районної адміністрацій стався конфлікт, який потрапив у публічну площину. Бакай скаржився на Галіціну обласній адміністрації, вимагав позбавити її премій – зокрема, і за те, що вона жодного разу не узгодила з районною владою закупівлі, а кошти на покращення матеріально-технічного стану Нацполіції та Прикордонної служби виділила лише у грудні, що не дало можливості освоїти їх в повному обсязі. 

Наразі невідомо, яким чином Федоров дав хід цій скарзі і «розрулив» конфлікт. Однак у лютому 2024 року начальниця Бердянської МВА призначила на посаду свого першого заступника Миколу Матвієнка. Микола Якович до великої  війни був успішним підприємцем та депутатом Бердянської районної ради від Опозиційного блоку. У партійному списку він йшов під третім номером, а першим був – Олексій Бакай. Тож, місцеві медіа вважають пана Матвієнка близькою йому людиною.

Микола Матвієнко, перший заступник голови Бердянської МВА. Фото: «Бердянськ сьогодні»

У довоєнному минулому «регіонал» Бакай завжди пишався дружбою з Юрієм Бойком, колаборантом та українофобом Дмитром Табачником і багатьма іншими зрадниками часів Януковича.

Попри такий бекграунд у квітні 2021 президент Зеленський призначив Бакая керувати Бердянським районом.

Олексій Бакай з міністрами уряду Азарова-Януковича Юрієм Бойко, Дмитром Табачником, Володимиром Яцубою. Фото: соцмережі. Колаж: investigator.org.ua

Є і свіжі приклади. Заступниця голови Бердянської РДА Ольга Галаніна підозрюється СБУ у державній зраді. За даними слідства, членкиня партії ОПЗЖ співпрацювала з російською ФСБ, за завданням якої збирала та аналізувала інформацію про окупований Бердянськ, стан гуманітарної допомоги, фінансової забезпеченості та роботі підприємств у місті. У березні 2022 року Галаніну затримали співробітники СБУ, коли вона намагалася перетнути блокпост на межді окупованої і вільної території Запоріжчини.   

Ще один зрадник з найближчого оточення Олексія Бакая – радник голови райдержадміністрації і давній друг Олександр Онишко. Після затримання Галаніної він втік із Запоріжжя до окупованого міста Приморськ і активно співпрацює з російськими силовиками і пропагандистами. 

Отже мусимо констатувати, що важель впливу на питання фінансування Сил оборони з бюджету Бердянська опинилися в руках одіозного чиновника, який з 2014 по 2022 рік неодноразово мав конфлікти з військовими та волонтерами  через свої проросійську позицію та заяви.