Битва за урожай на Херсонщини ІІ Крим без курортників ІІ Євген Хлобистов про економіку і деокупацію

Топ-Новости
ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 07 березня 2023 року.

Сьогодні в програмі – про економіку півдня і Криму. Євген Хлобистов, доктор економіки, професор Києво-могилянської академії про те, як агресивна війна Росії проти України вплинула на економіку півдня і Криму.

***

Як херсонські аграрії на звільнених, але не розмінованих землях пропускають ще одну посівну кампанію, і як війна та російська окупація зриває ще один курортний сезон у Криму – докладно розкажуть наші кореспонденти.

Міністерство аграрної політики України прогнозує, що через наслідки окупації та замінування полів цієї весни засіяти вдасться лише до 40% площ звільнених угідь у Миколаївській, Херсонській та Харківській областях.

І то – після їх очищення від вибухонебезпечних предметів. А втиснутись у межі посівної – до середини травня – можливо, якщо західні партнери нададуть спецтехніку для розмінування.

Більшість херсонських фермерів втратили можливість сіяти хліб та інші культури: росіяни знищили або розграбували їхню техніку, до зернини вимели посівний матеріал, поля замінували або ж щодня на них прилітає з лівого окупованого берега Дніпра. Але український волелюбний і працьовитий хлібороб, якого окупанти знищували століттями, переживе і переможе і в цій війні, а його земля буде ще ціннішою.

Петро Коберник за два дні об’їхав села трьох районів правобережної Херсонщини і мав щастя спілкування із його незламними мешканцями.