Росія мародерствує і заганяє бізнес херсонців у свої реєстри || Як дядя Міша рятує краєзнавчий музей

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 21 грудня 2022 року.

У цьому випуску говоримо про те, що відбувається з окупаційною «військово-цивільною адміністрацією Херсонської області», яка втекла на лівий берег Дніпра попереду відступаючої армії Росії. Вона продовжує сипатись, а кількість заступників у так званого «врио губернатора Херсонської області», зрадника Володимира Сальдо продовжує зменшуватись. Зараз їх залишилось лише четверо – два його друга і партнера по корупційних аферах у Херсоні Сергій Черевко та Ігор Семенчев, Віталій Булюк і чеченець Аслан Арсанукаєв.

Отже з так званим «урядом» Херсонщини відбуваються цілком логічні речі, що майже синхронні російській армії, що відступає: втрати, ротація, передислокація і обкопування на межі з Кримом. Але це не заважає їм продовжувати грабувати українців, відбирати бізнес і майно та втягувати їх у російське правове поле. Хто цими діями заправляє, розповість у сюжеті кореспондент ЦЖР Микита Панасенко.

Ефір завершує історія кореспондента ЦЖР Петра Коберника про дуже гарну і відважну людину – Михайла Підгайного, наукового співробітника Херсонського краєзнавчого музею, який рятує свій музей. Його колекція пограбована окупантами, але у фондосховищах лишились предмети, якими можна відтворити експозиції музею. Але спочатку їх треба врятувати від обстрілів, якими росіяни щодня поливають цивільні об’єкти Херсона.