Хто будує росіянам укріпи на Запоріжжі || Окупаційні суди як дзеркало російського кривосуддя

ВНБ

«Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань), випуск від 22 лютого 2023 року.

У цьому випуску говоримо про те, як в очікуванні контрнаступу української армії окупанти усю зиму буквально вгризаються у захоплену землю півдня України: будують траншеї, бліндажі, встановлюють протитанкові надовби. ЦЖР дослідив, хто їх будує і виявив, що бліндажі в запорізьких степах споруджують остарбайтери – різноробочі із Середньої Азії, яких московські ділки завозять вахтами, кидають на гроші і напризволяще. Всі деталі й імена – у сюжеті Сергія Старушка.

Гауляйтери окупованого Криму завчено повторюють мантру про його неприступність і захищеність. Однак зведені фортифікаційні споруди не лише на адмінмежі з Херсонською областю і на півночі півострова, а й по всій його території свідчать, що окупанти чудово розуміють, що визволення Криму – справа найближчого часу і готуються оборонятись. Редактор ЦЖР Євгені Лешан у сюжеті оновить інформацію по об’єктах, які перетворили кримський курорт Ярилгач на укріпрайон.

***
Росія розгортає на окупованому півдні України свою «судову систему». У Запорізькій області окупаційні «суди» вже ухвалюють рішення – карають цивільне населення за проукраїнські погляди і так звану дискредитацію російської армії. Серед окупаційних «суддів» – не лише росіяни, яких десантували на захоплені землі, а й місцеві зрадники, а також уже перевірені кадри із окупаційних судів Криму. Подробиці у сюжеті Микити Панасенка.

Чи має право Росія створювати свою судову систему на окупованій території, що говорить про таке судочинство міжнародне гуманітарне право і які із рішень цих окупаційних «судів» будуть законними, а які – злочинними? Роз’яснить ці складні речі зрозумілими широкому загалу словами Сергій Заєць, відомий адвокат і юрист-міжнародник, який багато працює в міжнародних судах зі справами мешканців Криму і Севастополя.