Удари по росіянах у Маріуполі, атака дронів на Бердянськ і руйнування будинків через ППО в Приморську. На ТОТ Приазов’я квітне «бавовна»

Війна

Не Кримом єдиним. У проміжку між регулярними атаками по обʼєктам російської армії на окупованому півострові та нафтопереробній інфраструктурі на території РФ  Сили оборони України не забувають і про ворожу логістику і місця дислокації особового складу на півдні України. 

ЦЖР провів моніторинг, як розквітала українська «бавовна» наприкінці червня — початку липня 2024 року на окупованому  Північному Приазов’ї. 

Зранку і майже весь день 20 червня 2024 року  небо над окупованим Маріуполем і в радіусі 50 кілометрів довкола міста  розрізали сліди від роботи ворожого ППО. 

Робота російського ППО над житловими кварталами Маріуполя. 20.06.2024р. Джерело фото: https://t.me/andriyshTime Колаж: investigator.org.ua

Робота російського ППО над житловими кварталами Маріуполя. 20.06.2024р. Фото: https://t.me/andriyshTime Колаж: investigator.org.ua

За повідомленнями тг-каналу “Андрющенко TIME”, того дня неподалік с. Кременівка (~ 20 км на північ від Маріуполя)  ЗСУ одним ударом влучили в польовий табір, після чого ще декілька годин було чутно детонацію на складі боєприпасів. За даними супутника, пожежа, що виникла на місці після “прильоту”, охопила площу  більше 30 гектарів.  

22 червня можна вважати  найбільш врожайним на «бавовну» на півдні Донецької області  з початку 2024 року. Сили оборони завдали ударів по аеродрому Маріуполя, по місцях  базування окупантів в селищах Старий Крим, між Широкино і Безіменне. 

Згарища після ймовірних ударів по російській окупаційний армії на ТОТ півдня Донецької області з 20.06.2024 – 23.06.2024 р.   Джерело фото: супутник Sentinel-2, сервіс Google Earth Колаж: investigator.org.ua

Згарища після ймовірних ударів ЗСУ  по російських базах  на півдні Донецької області з 20.06.2024 – 23.06.2024 р.   Джерело фото: супутник Sentinel-2, сервіс Google Earth Колаж: investigator.org.ua

За інформацією радника мера Маріуполя Петра Андрющенка, на летовищі уражено стоянку засобів протиповітряної оборони, у Нікольському – знищено місцевий військкомат, в якому базувалися російські військові. Поблизу Старого Криму зафіксоване влучання у тренувальне стрільбище, а на відрізку Широкине – Безіменне ЗСУ поцілили в ремонту базу російської армії.

Результати ударів по військомату в с. Нікольське (~15 км на північний-захід від м.Маріуполь) та по аеродрому 22.06.2024 р. на знімках супутника Sentinel-2 Відео: investigator.org.ua

У цей же період, з 20 червня 2024 року, з інтервалом у 2-3 дні гучні вибухи лунали і в інших приазовських містах – Бердянську і Приморську, повідомляли місцеві чати та телеграм-канали. Кілька разів окупаційна влада оголошувала про ракетну загрозу для регіону або про збиття “всіх об’єктів”  російською ППО. 

Втім, отримати достовірну інформацію місцеві мешканці не могли, не було й офіційних повідомлень від Генштабу ЗСУ. 

Вночі з 4 на 5 липня  2024 року в Бердянську і Приморську знову було гучно, окупанти заявили про відбиття масованої  атаки українських БпЛА. Через падіння уламків ракет  внаслідок роботи російської ППО в Приморську  зруйновано щонайменше один цивільний  будинок, пошкоджено ще два. 

Орієнтовний район роботи ворожого ППО  і постраждалі будівлі від уламків російських ракет у м. Приморськ Запорізької області. 05.07.2024 р. Джерело фото: соцмережі Колаж: investigator.org.ua

Постраждалі будівлі від уламків російських ракет у м. Приморськ Запорізької області. 05.07.2024 р. Фото: соцмережі Колаж: investigator.org.ua

5 липня 2024 року з Бердянська на захід по трасі в бік Токмака виїхала колона машин  швидкої допомоги і екіпажі рятувальників.

“Дуже багато спецтехніки. І пожежних, і «швидких». Гучно с сигналками. Сталося щось явно непересічне, – повідомило видання “Бердянськ 24” з посиланням на  очевидців в окупованому місті і припустило, що екстрені служби вирушили до с. Болгарка Бердянського району, де Сили оборони ймовірно завдали удару по місцях дислокації ворожих підрозділів. 

Як часто “бавовна” квітла минулого літа,  читайте у матеріалі ЦЖР  “Останній курорт для окупантів, або Storm Shadow – спонсор пекельного літа 23-го у Бердянську”