Семья певицы Джамалы, бывшие нардеп Котеляк и чиновник Фалюш, российский бизнесмен Чуркин. Чье имущество присвоили крымские гауляйтеры?

Расследования
Мини-гостиница «Кучук-Узень» родителей Джамалы вблизи Алушты. Фото: соцсети

Недавно «Госсовет» оккупированного Крыма незаконно присвоил имущество еще 112 компаний и граждан за «пособничество» ВСУ. Центр журналистских расследований исследовал перечень экспроприированного имущества и нашел там много интересных фактов. Через незаконную «национализацию», которую российская оккупационная администрация проводит с 2014 года, засветилась информация о «двойной жизни» некоторых украинских политиков и бизнесменов.

Найбільший резонанс наразі отримало рішення кримських гауляйтерів експропріювати майно знаменитої української та кримськотатарської співачки Джамали (Сусани Джамаладінової) та її батьків — Галини Тумасової та Аліма Джамаладінова. Окупанти хочуть відібрати у родини Джамали будинок та міні-готель в прибережному селі Кучук-Узень (з 1945 р. — Малоріченське) поблизу Алушти, а також земельні ділянки та будинок в сусідньому селі Куру-Узень1945 р. — Сонячногірське)

Батьки Джамали не реєстрували майно в російській юрисдикції, а їй самій за проукраїнську позицію заборонили в’їзд до РФ і в окупований Крим на 50 років. Минулого року МВС Росії оголосило Джамалу в розшук.

Не менш гучною стала «націоналізація» відомого фешенебельного готелю «Брістоль», який знаходиться в самому центрі Ялти поряд з набережною. За півтора місяці до оголошення «націоналізації» окупанти призначили в готелі тимчасову адміністрацію. 

В російській юрисдикції ТОВ «Отель «Бристоль» зареєстроване у грудні 2014 року зі статутним  капіталом у понад 113 мільйонів рублів. Компанія є клоном української юрособи «Готель «Брістоль» і має тих же співвласників: це кияни Герасимчук Володимир Іванович та Киричек Світлана Андріївна, а також кримчанин Курашин В’ячеслав Олександрович, який був директором готелю і він єдиний, хто взяв російський паспорт. Герасимчук і Киричек вказані як іноземні громадяни.

Курашин також значиться в росреєстрі як засновник та очільник Центру «Сан-лайф», розташованого в Ялті, на вул. Рузвельта, 12-А, — поряд із «Брістолем». Судячи з реклами, там здаються номери для відпочивальників. 

За даними аналітичного сервісу YouControl, історична та нова будівлі (в ній знаходиться ресторан). У списку окупантів майно за цією адресою вказане саме, як готель «Брістоль». «Націоналізоване» майно Герасимчука та Киричек розписані окремо. В українській юрисдикції ТОВ «Готель «Брістоль» значиться з тим же складом співвласників та розподілу часток капіталу.

Готель «Брістоль», Ялта. Фото: tripadvisor.com

64-річний Володимир Герасимчук — український науковець, доктор економічних наук, з 2004 року викладав у Кримському державному гуманітарному інституті в Ялті.

Володимир Герасимчук та Світлана Киричек є власниками низки українських компаній, зареєстрованих у Києві, і обоє зареєстровані за адресою квартири, що належить чоловіку.

Не менш цікава історія з кримським майном родини колишньої народної депутатки від ВО «Батьківщина» Лідії Леонідівни Котеляк.

«В перелік включено і майно Лідії Котеляк, ярої нацистки, що очолює організацію «Матері мобілізованих» та спонсує українських силовиків на Донбасі. Її син Ігор Котеляк — військовозобов’язаний спеціалізованого резерву Головного управління розвідки міністерства оборони України, бере участь в бойових діях проти Росії», – написав в соцмережі очільник окупаційного «Госсовєта» Криму Константинов.

Лідія Котеляк, народна депутатка України. Фото: dosye.info

У Лідії Котеляк забрали дві земельні ділянки в смт. Приморський під Феодосією. А в її чоловіка Володимира та сина Ігоря Котеляків — базу відпочинку в с. Мисове Ленінського району. За вказаною в переліку адресою на вул. Анджиєвського, 38-А та 38-В розташований пансіонат «Прибій», що стоїть прямо на березі Азовського моря. Відпочинок тут активно рекламується на російських туристичних сайтах.

Пансіонат «Прибой» в с. Мисове на березі Азовського моря. Фото: azur.ru

Ігор Котеляк, який свого часу був помічником матері-нардепки, у липні 2021 року зареєструвався в російській юрисдикції індивідуальним підприємцем з діяльності готелів саме в Мисовому. Свій російський ІП він припинив лише в 2023 році.

Ігор Котеляк. Фото: volonter-base.ru

Володимир Котеляк.

Володимира Котеляка посіпаки окупантів позбули 4-поверхового будинку в Ялті, на вул. Дзержинського, 14. За тиждень до оголошення про «націоналізацію» цей будинок був виставлений на продаж за понад 55 мільйонів рублів. Маєток рекламують як об’єкт для проживання та здачі у найм курортникам. В оголошенні вказано, що документи на будинок російського зразка.

Будинок в Ялті на вул. Дзержинського, 14. Фото: соцмережі

Володимир Едуардович Котеляк зареєструвався у російській юрисдикції 5 жовтня 2020 року як індивідуальний підприємець з діяльності готелів та місць тимчасового проживання. З 2014 року в російському реєстрі юросіб він також значиться співзасновником ТОВ «Империал-2011» , за адресою якого в Ялті розташований однойменний пансіонат, зведений у 2011 році.

Пансіонат «Імперіал-2011» в Ялті. Фото: соцмережі

Того ж року ТОВ «Імперіал-2011» було зареєстроване в українському держреєстрі юросіб. У партнерах Володимира Котеляка і в українській, і в російській юрисдикції до 2018 року був Олександр Володимирович Негодченко, ексректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, генерал-лейтенант міліції, доктор юридичних наук. У 2018 році внаслідок побутової травми в гаражі Негодченко помер і його частка в російській ТОВці відійшла дружині Негодченко Ользі Петрівні. Вона працює старшим викладачем кафедри міжкультурної комунікації та соціально-гуманітарних дисциплін Дніпровського гуманітарного університету. Відпочинок в «Імперіалі-2011» також широко рекламують російські турагенції. Пансіонат показує самі збитки, але справно платить окупантам податки: за 2022 рік вони становили понад 600 тисяч рублів.

І чоловіку, і сину Лідії Котеляк, як і пансіонату «Імперіал-2011», у розпал загарбницької війни, в грудні 2022 року нарахували від окупантів виплати в рамках державної підтримки туристичної галузі Криму, яка через війну недорахувалась курортників. (Номери в документі: 716, 720, 1504)  

У ТОВ «Господарник» Ігоря Миколайовича Баленка, скандально відломого забудовника і депутата Київської міської ради від «Європейської солідарності» кримські гауляйтери експропріювали торгівельний центр площею майже 3,5 тисячі кв.метрів у Керчі, на вул. Сморжевського, 3А. За цією адресою в місті розташований недіючий нині супермаркет «Фуршет». 

«Націоналізували» кримські «депутати» також ТОВ «Заозерне-комплекс» — величезну базу відпочинку в с. Заозерне під Євпаторією: дві земельні ділянки загальною площею 3,5 гектари та всі будови на них — кілька великих спальних корпусів, їдальні, клуб, пральню, склади. Компанія з уставним капіталом у 112,7 мільйонів рублів була зареєстрована у 2020 році з юрадресою у Санкт-Петербурзі, потім змінила її на Краснодар, а в минулому році прописалась в Заозерному. Змінювались і власники-юрособи, а з листопада 2023 року єдиним засновником вказаний непублічний Касап Ількер Дженгіз, який не має російського ІПН. Чим він не догодив окупантам, невідомо.  

Три квартири «націоналізували» в ЖК «Імператор» в селищі Лівадія, який будувався із порушенням закону компанією родини скандально відомого міліцейського генерала Миколи Астіона, а став став широко відомим через родину Зеленських. Пентхаус в цьому жилкомплексі, придбаний Оленою Зеленською у 2013 році, окупанти експропріювали ще рік тому, а восени минулого року продали з молотка за 44 мільйона рублів.

ЖК «Імператор» в селищі Лівадія. Фото: соцмережі

Нині дійшла черга до «сусідів» Зеленських. Дві квартири гауляйтери Криму забрали в родини свого колишнього колеги по «Партії регіонів», екс-нардепа Віталія Хомутинніка, що втік з України з початком повномасштабної війни. Оселі записані на його брата та сестру — Юрія та Альбіну Хомутиннік. Ще одну квартиру забрали в Олени Бухарєвої — викладача іноземної літератури Слов’янської гімназії Києва, дружини екс-нардепа, генерала, колишнього першого заступника голови СБУ Владислава Вікторовича Бухарєва. Квартиру в Лівадії вона придбала у 2011 році.

Владислав Бухарєв. Фото: https: apostrophe.ua

Кримське майно відібрали у мешканки Кривого Рогу Людмили Юріївни Ткачової. У неї відбирають готель «Алупка» в центрі міста та дві чималі крамниці поряд із ним. У готелі ще наприкінці квітня призначили тимчасову адміністрацію.

Готель «Алупка». Фото: alupka-otel.ru

Ткачова стала засновницею  готелю «Алупка» у 2015 році. За фінансовою звітністю, 2022 рік готель закінчив зі збитками, сплативши при цьому окупантам понад 300 тисяч рублів податків, і теж отримав від них компенсацію за провальний сезон. (Номер 1688 в документі). Не виключено, що готелем уже розпоряджались інші люди.

У липні 2022 року разом із Ткачовим Ігорем Анатолійовичем, з яким Людмила Ткачова зареєстрована за тією ж самою адресою, заснувала в Кривому Розі громадську організацію «Допомога, захист і порядок»

Під каток «націоналізації» потрапило майно  родини колишнього заступника керівника Державної служби автодоріг України Валерія Борисовича Фалюша — попри їхню співпрацю з окупаційними органами. У 2017-2018 роках Фалюш-старший був засновником ООО «Крым Магистраль Строй», яка прислужувала окупантам на будівництві автодоріг та Керченського мосту, отримавши 37 підрядів на 1 мільярд 130 мільйонів рублів. Про бізнес Фалюшів в окупованому Криму ЦЖР писав ще в 2021 році в матеріалі «Дороги корупції: хто єднає Крим та Хмельниччину?».

Валерій Фалюш Фото: slovoidilo.ua

Тепер посіпаки окупантів у Фалюша забирають квартиру у понад 200 квадратів у центрі Сімферополя, записану на сина Владислава, а в доньки Юлії — її половини двох міні-готелів в прибережному селищі Утьос поблизу Алушти. За однією із вказаних в переліку адрес — на вул. Гагаріної, 25/290, — розташований 6-поверховий міні-готель «Вилла Al Marine» на 25 номерів з рестораном та басейном.

Міні-готель «Вилла Al Marine». Фото: соцмережі

Експропріювали у Фалюшів і майно тОВ «Золотая середина», зареєстроване в росреєстрі у жовтні 2014 року. У засновниках з рівними частками уставного капіталу в 9,3 мільйона рублів — дружина Валерія Фалюша Наталя Григорівна, його син Владислав та донька Юлія. У 2006 році, коли Валерій Фалюш промишляв у Держслужбі автодоріг України, «Золота середина» отримала чотири гектари землі під рекреаційний комплекс на березі моря в селищі Сонячногірске. З 2019 року окупаційна адміністрація намагається відсудити землю та стягнути борги за аренду, які з того часу виросли до 30 млн рублів. Тепер же окупанти заберуть не тільки землю, а й все, що на ній збудовано за кошти українського корумпанта.

У посібники «київського режиму» чомусь потрапив і скандально відомий російський олігарх Ігорь Анатольєвіч Чуркін, щодо якого у України є купа претензій та кримінальних справ. Росіянин Чуркін — колишній співвласник Львівського автобусного заводу (ЛАЗ), який було фактично знищено. Зараз на території заводу «прописані» сім компаній, засновником яких значиться Ігор Чуркін. У 2019 році СБУ заборонила Чуркіну в’їзд в Україну протягом 5 років. У 2022-му ДБР повідомило йому про підозру в намаганні збереги майно обманним шляхом. 30 січня цього року сина Чуркіна — Ігоря Чуркіна, який разом з братом Олєгом були співвласниками ЛАЗу, затримали в Аргентині. Чуркіним інкримінують організацію відчуження та заволодіння майном, що спричинило збитки на понад 360 мільйонів гривень. Україна вимагає екстрадиції Ігоря Чуркіна-молодшого, який подав прохання про надання політичного притулку в Аргентині.

Ігорь Чуркін-молодший. Фото: espreso.tv

Серед «націоналізованого» майна «Туризмтехнобуду» база відпочинку на Алупкінському шосе, 22 в селищі Кореїз. За цією адресою розташований 8-поверховий Будинок відпочинку «Воронцово». Це колишній пансіонат «Суднобудівник» Миколаївського «Чорноморського суднобудівного заводу» (ЧСЗ), частиною активів якого володів Чуркін-старший. Завод як юрособа був ліквідований в 2021 році. В російському реєстрі юросіб об’єкт досі значиться як ООО «Дом отдыха Судостроитель», де його засновником з 2014 року виступає саме українське ТОВ «Туризмтехнобуд», зареєстроване в 2005 році в Києві. А серед екс-директорів Будинку відпочинку фігурує Чуркіна Марія Ігоревна. ЧСЗ вже кілька років намагається відсудити у Чуркіна оздоровницю.

Будинок відпочинку «Воронцово» у селищі Місхор. Фото: соцмережі

У «Туризмтехнобуду» Чуркіна забирають і об’єкт в Євпаторії, на вул. Кірова, 86. Там стоїть санаторій «Октябрь». Точніше те, що від нього залишилось. Колись відомий радянський санаторій перестав працювати у 2007 році, а через три роки згорів. Нині ж з’ясувалось, що власником санаторію є Чуркін-старший. Але «націоналізатори» недопрацювали. У Чуркіна в Криму ще кілька фірм. Зокрема, будівельна «Крымэкострой», «Фраголина» і «Верона-Крым» — з вирощування плодів олійних культур.